РАДОВИ НА ЗАПАДНОЈ КАПИЈИ СТАРОГ ГРОБЉА
6.04.2011

Након завршетка источне капије Старог гробља „Горица“ Градска општина Палилула наставља са активностима на реконструкцији Западне капије, па су овим поводом локацију на старом гробљу обишли градоначелник Ниша Мр Милош Симоновић и председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић, са сарадницима.

Реконстуркција Западне капије има посебну историјску вредност. Капија која је постављена на западној страни Старог гробља пренешена је са места где је некада била Народна банка а сада се у том простору налази Градска већница. Самим тим, она осим историјске поседује и изузетну уметничку вредност-објаснио је председник општине Палилула, професор др Игор Новаковић. Ми ћемо делове капије, од кованог гвожђа, покушати да сачувамо и рестаурирамо, а да на деловима на којима је рестаурација немогућа, израдимо нову ограду. Бетонски стубови ће бити потпуно срушени и направљени нови – рекао је Новаковић. Очекује се да сви радови буду завршени до краја ове године.

Вредност ове фазе пројекта, који се у пуном износу финансира из буџета града је око 13.100.000.динара. Реконструкција читавог комплекса почела је још 2009. године пројектом општине Палилула, који је одобрен од Управа за привреду, одрживи развој и заштиту животне средине. Тада су завршени радови на огради и источној капији гробља. Скупштина општине Палилуа је крајем 2010. усвојила акт, који подразумева иницијативу да се Старо гробље уреди као „меморијални парк“.  Прошло је 40 година од задње сахране овде и постоји законска регулатива за то–рекао је Новаковић и додао је да прво сахрањивање на Старом гробљу „Горица“ датира из 1813. године, а гробље постоји и пре тог периода.

„Један од приоритета у уређењу културно-историјске баштине Ниша је свакако уређење Старог гробља. Ове године ће осим Западне капије, бити завршена и реконструкција ограде која иде ка Источној капији. Опредељена су и средства за уређење и реконструкцију јавне расвете у комплексу Старог гробља, јер је један део расвете у функији а један није–изјавио је градоначелник Ниша мр Милош Симоновић. Он је приликом посете Старог гробља апеловао и на наше суграђане који својом немарношћу уништавају овај комплекс-да то више не чине. „Желим да кажем да није могуће да се уреди Старо гробље и очува овај културно–исторјиски споменик нашег града без међусобне подршке и сарадње локалне власти и грађана. Тренутни изглед овог гробља не приличи никоме, а камо ли нашим суграђанима који живе у близини. Мислим да је обавеза  да сви заједно учинимо много више, сачувамо животну средину и спречимо несавесне грађане, који одлажу ђубре на гробна места наших предака. То није начин да чувамо успомену на старе Нишлије које су овде сахрањене – рекао је Симоновић.

Симоновић је додао да је неприхватљиво правити дивље депоније на ободу Старог гробља и да ће тражити од комуналне полиције и комуналне инспекције општине да оштро санкционише сваког ко на овај начин науршава изглед будућег „меморијалног парка“.

Обиласку локалитета и презентацији пројекта присуствовали су и Милан Ђурђевић, председник Скупштине општине Палилула, Милош Стојковић, Бобан Микић и Зорица Стоиљковић, чланови општинског Већа Палилуле.